Hírek
: Irodánk szabadság miatt 2023 február 1-ig zárva tart. Utazásainkra online tudnak jelentkezni ill. irodai telefonszámainkon munkanapokon elérhetőek vagyunk! http://www.sutotours.hu/on-line-foglalas

Katalógusrendelés

Ha szeretné ingyenes katalógusunkat megkapni, kérjük írjon a sutotourskft@gmail.com email-címre nevével és levélcímével. Katalógusunkat e-mail -ben elküldjük önnek. Köszönjük!

Hasznos tudnivalók Spanyolországról

Iratok:
Útlevél: Magyarország uniós csatlakozása, 2004. május 1. után a magyar állampolgárok útlevelükkel vagy személyi igazolványukkal léphetnek be Spanyolország területére. Mindazonáltal a helyi hatóságok továbbra sem ajánlják, hogy a kiskönyv alakú, régi típusú személyi magyar személyi igazolvány úti okmányként való használatát. Az útlevél mellett/helyett csak az új, kártya formátumú személyi igazolvány használata javasolt.
Vízum: magyar állampolgárok számára 90 napig nem szükséges, idegen állampolgárok saját nagykövetségükön illetve konzulátusukon kaphatnak tájékoztatást.

Időeltolódás: nincs
Elektromos áram: hálózati feszültség 220 V.
Nyelv: hivatalos nyelv a spanyol, Katalóniában a spanyol és a katalán, de a szállodákban és vendéglátóhelyeken beszélik az angolt, a németet és a franciát.

Pénz és vásárlás Spanyolországban
Pénzváltás: Hivatalos pénznem 2002. jan. 1. óta az euro (1€=kb.300Ft). 1 €=100 cent. Néhány helyen lehet forintot váltani, de kedvezőtlen árfolyamon.
Üzletek nyitva tartása: hétfőtől vasárnapig 09.00-13.30 illetve 16.00-21.00. Főszezonban az élelmiszerüzletek, szupermarketek egésznap nyitva tartanak. Ünnepnapokon (nemzeti és katolikus ünnepek alkalmával) előfordulhat a teljes zárva tartás.

Ételek-italok Spanyolországban
Ételek-italok: érdemes kipróbálni a tipikus spanyol ételeket. Éttermek, pizzériák, cukrászdák mindenütt nagy számban várják a turistákat. A spanyol konyhára jellemző az olivaolaj használata, a sok saláta, halféle. Italok közül a bor a legelterjedtebb, de legtipikusabb alkoholtartalmú italuk a sangria. Vendéglátóhelyen jó néven veszik a borravalót.
Ivóvíz: a csapvíz fogyasztható (nem javasolt!) de kellemetlen ízű, kényes gyomrúaknak nem ajánlott, a boltokban 1,5 - 5 literes kiszerelésben palackozott víz kapható.

Strandok: 
a partokon rengeteg a széles, hosszan elnyúló, homokos strand, a Costa Brava vidékén sok apró öböl van, a fürdési szezon májustól októberig tart, az átlagos vízhőmérséklet 19-26 C. A strandokon napozóágyak bérelhetők. A víz északon gyorsan mélyül. Napozásnál - különösen a déli órákban - fokozottan elővigyázatosságra hívjuk fel a figyelmet, mivel a nap ereje a tengerpartokon igen erős, de a kellemes széljárásban vagy borult időben ez nem érezhető. Ajánlott a legalább 15 faktoros, gyermekeknél még erősebb napolaj, krém használata. A strandokon belépőjegy nincsen, a napágyakért és napernyőkért azonban fizetni kell.

Egészség:
A külföldi utazás időtartamára célszerű biztosítást kötni. Tanácsos, hogy ismerjék gyógyszereik hatóanyagát, hogy szükség esetén a spanyol gyógyszertárakból is beszerezhessék a megszokottat helyettesítő gyógyszert.

Biztonság Spanyolországban
Közbiztonság: mind a nagyvárosokban, mind az üdülőhelyeken fokozott óvatosság ajánlott, mivel legtöbb helyen nagy a forgatag... Készpénzét, kérjük, tegye több helyre, szállodákban széfbe, értékeit pedig tartsa ugyancsak biztonságos helyen. Kerülje az csoportokban sétáló virágárus lányokat, utcai árusokat!

Autó- és motorkölcsönzés Spanyolországban
A jármű bérlőjének minimum 1 éves jogosítvánnyal kell rendelkeznie, és be kell töltenie 21. életévét. A bérléshez szükséges az útlevél felmutatása. Érdemes meggyőződni róla, mit tartalmaz a bérleti díj (ÁFA, biztosítás). A járművet teletankolva adják át és ugyanígy kérik vissza.

Autóval érkezőknek - Közlekedési szabályok és bírságok Spanyolországban
Ha személyautóval érkezik, bizonyítani kell a felelősségbiztosítás érvényességét (zöld kártya).
Felhívjuk a Spanyolországba gépjárművel utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény, melyből utasonként egy darabot kell a gépkocsiban tartani. A használat a gépkocsit elhagyó utasokra is vonatkozik. A bírság mértéke elérheti a 90 € összeget is.
Biztonsági öv használata kötelező.
A közlekedési szabályok azonosak a többi európai ország szabályaival. Sok helyen autópályadíjat kell fizetni. Autójukra, kérjük fokozottan vigyázzanak, ajánlott az őrzött parkolók igénybe vétele (kb. 40 €/hét).
A spanyol közlekedésrendészet - policía de tráfico - mozgó civil járművekből és taxikból is használ trafipaxot. Büntetés esetén a külföldieknek a bírságot helyben ki kell fizetni, vagy lefoglalják a járművet. Ha utóbb a felülvizsgáló bíró a rendőrségi bizonyítékokat nem találja elegendőnek, a bírság részben vagy egészben visszatérítésre kerülhet. E célból legalább három héttel a bírság után a budapesti spanyol nagykövetségen kell jelentkezni. A közlekedési bírságok magasak, 250- 900 EUR-s összegek is gyakoriak.
A tilosban hagyott és elvontatott gépkocsik vontatási díja és bírsága tapasztalataink szerint 90 EUR de elérheti a 250 EUR-t is.
Szigorúbban büntetik a gyorshajtást: a sebességhatár lakott területen 60 km/h-val, lakott területen kívül 80 km/h-val való átlépése már bűncselekmény, az szabadságvesztéssel is büntethető.
1,2 gr/l -nél magasabb alkoholszint esetén az ittas vezetés bűncselekménynek számít.Barcelona Főkonzulátus
Cím: Avda Diagonal 477 piso 19.
0836 Barcelona
Előhívó: (34)(93)
Telefon: 405-19-50, 405-33-62, 405-34-53
Ügyelet: Mobil:629-745-593
Főkonzul: Dr. Gulyás András
Fax: 419-46-08
Félfogadás: hétfőtől péntekig 10:00 – 12:30
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.